Oudeschans

Oudeschans is het kleinste vestingdorp in Oost-Groningen en telt samen met Klein Ulsda 200 inwoners.

Bezienswaardigheden

Vestingmuseum

In het museum is een geschiedkundigoverzicht te zien van de vestingwerken in Oost-Groningen en direct over de grens in Duitsland, daarnaast is er een expositie van bodemvondsten uit de 16e, 17e en18e eeuw.

Garnizoenskerkje (1626)

Het 17e-eeuwse kerkje en de 18e-eeuwse pastorie huizen onder één dak. Een zeldzaamheid in Nederland! Het is tegenwoordig in gebruik als trouwlocatie, daarnaast vinden er van september t/m mei maandelijks op zondagochtend concerten plaats. Garnizoenskerk in Oudeschans

Het Kruydenbastion

Voormalig verdedigingswerk waar ooit een kruithuis stond, nu in gebruik als boomgaard met oude fruitrassen en tevens een prima plek voor een picknick.

Het Dodenbastion 

Een begraafplaats zoals er tegenwoordig niet veel meer zijn. Deze, nog duidelijk als vestingwerk herkenbare plek, biedt een wijdse blik over de velden.

Monumentale boerderijen

Eén aan de Poortweg (1770), geheel gerenoveerd. De ander aan de Dijkwal (1875) en nog steeds in gebruik als boerenbedrijf.

Brandspuithuisje

Naast het pand aan de Achterstraat 11. Binnen staat een originele antieke brandspuit.

Dorpsput en dorpspomp

Op het dorpsplein in de Voorstraat. De oorspronkelijke plek van de put is met de wichelroede teruggevonden.

Telefoon- annex wachthuisje

Op de hoek Voorstraat/Achterstraat, naast de oude schoolmeesterswoning.

Ophaalbrug

Ophaalbrug in OudeschansGereconstrueerd model met barriere, balans en wipgebinten. 

Wandelroute

Het is mogelijk om via een gemarkeerde route een schitterende wandeling over de voormalige verdedigingswallen, langs de oude Westerwoldse Aa en door het pittoreske vestingdorp te maken. Voor de liefhebbers is er bij het Vestingmuseum een prachtig boekje verkrijgbaar dat historische informatie verschaft over hetgeen men ziet tijdens het wandelen. 

Meer informatie

Overleg met gemeente

De gemeente heeft regelmatig overleg met de dorpsbelangenorganisaties. Tijdens deze overleggen worden actiepunten afgesproken. Hieronder vindt u de betreffende actielijst.

Snel naar

Adres

Hoofdweg 2, 9698 AE WeddeCittaslow

Openingstijden gemeentehuis

  • Maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur
  • Donderdag 14.00 - 18.30 uur

Bellen & mailen

Zie ook: