Veelerveen

Veelerveen is een lintdorp in de streek Westerwolde. Het dorp heeft bijna 600 inwoners en  is een van de jongste veenkoloniën in Oost-Groningen.

Midden in het dorp komen drie kanalen op elkaar uit: het Ruiten A Kanaal, het Mussel A Kanaal en het B.L. Tijdenskanaal, welk is vernoemd naar de initiatiefnemer van het kanalisatieplan. Vermeldenswaardig is dat de kanalen onder zware omstandigheden met de hand zijn uitgegraven. Iets dat je je nu niet meer zou kunnen voorstellen.

Noabers Badde

Brug Noabers Badde in VeelerveenDe plek waar de kanalen bijeenkomen, wordt gemarkeerd door een opvallend verschijnsel, namelijk Noabers Badde, een brug die het mogelijk maakt om elk kanaal afzonderlijk over te steken. Wie de brug wat nader bestudeert, zal begrijpen waarom deze ook wel de Mercedesbrug wordt genoemd.

Korenmolen Nieman's Meuln

Wie Veelerveen Korenmolen Nieman's Meuln in Veelerveenaan de noordkant binnenrijdt, wordt aangenaam verrast met de aanblik van een korenmolen, die de naam 'Nieman's Meuln' draagt. De molen stond aanvankelijk als poldermolen in de buurt van Midwolda. In 1916 werd de molen als korenmolen met stelling herbouwd. Tegenwoordig is de molen eigendom van de gemeente Bellingwedde. De molen geldt als een van de kleinste korenmolens van Nederland.

Onderwijs en verenigingsleven

De peuterspeelzaal van het dorp heet: 't Hummelhofke en heeft onderdak gevonden in het huidige dorpshuis Noabershoes. Het dorp heeft één kerk die in 1922 is gebouwd Hier werden door de evangelisatie van de Nederlands Hervormde Gemeente van Vlagtwedde tot 2005 diensten gehouden.

Veelerveen kent een rijk verenigingsleven. In het dorp is ook een opvangcentrum van christelijke signatuur voor verslaafde mannen vanaf 18 jaar: De Spetse hoeve. Dit centrum is in handen van de Stichting Teenchallenge.

Recreatie en toerisme

Wie van sportief bezig zijn houdt, is in Veelerveen op de juiste plek. Daarvan zijn de kilometerslange verrassende wandel- en fietspaden langs de vele mooie plekjes die Westerwolde rijk is het bewijs. Maar dat is nog niet alles.In het zeer nabij gelegen Parc Emslandermeer is er volop gelegenheid om (overdekt) te zwemmen, te tennissen of te golfen. Men kan natuurlijk ook besluiten om lekker te gaan kanoën in een van de drie kanalen. Ga voor uitgebreide en actuele informatie ga naar www.veelerveen.eu.

Overleg met gemeente

De gemeente heeft regelmatig overleg met de dorpsbelangenorganisaties. Tijdens deze overleggen worden actiepunten afgesproken. Hieronder vindt u de betreffende actielijst.

Snel naar

Adres

Hoofdweg 2, 9698 AE WeddeCittaslow

Openingstijden gemeentehuis

  • Maandag t/m vrijdag 9.00 - 12.00 uur
  • Donderdag 14.00 - 18.30 uur

Bellen & mailen

Zie ook: